Əlaqə Arxiv
news Image
2012.07.31
14:13
| A A A
Qarpız faydalıdır, bəs tumları necə?

Movqe.az xəbər verir ki, Yay aylarının ən sevilən meyvələrindən olan qarpızın əvvəllər yalnız şəkər və sudan ibarət, qida dəyəri olmayan bir meyvə olduğu düşünülürdü. Ancaq aparılan araşdırmalar qarpızın əslində çox qiymətli bir meyvə olduğunu göstərir.

Qarpızın yüzdə 92-si su, yüzdə 6-sı şəkərdir. Qarpız C vitamini, A vitamini və betakarotenler baxımından yaxşı bir qidadır. 150 qram qarpız, gündəlik C vitamini ehtiyacının yüzdə 24.3-ünü, A vitamini ehtiyacının yüzdə 11-ni ödəyir.

Qarpız həm də enerji istehsalı üçün lazımlı olan B, B1, B6 vitaminləri, maqnezium və kalium baxımından da zəngindir. Böyük miqdarı su olduğu üçün kalori dəyəri aşağı olan qarpızın, 200 qramında təqribən 50 kalori mövcuddur. Bu səbəblə kalori başına alınan qida elementinin miqdarı çoxdur.

Qarpızın Xərçəngə qarşı qoruyucu xüsusiyyəti Var

Qarpız pomidorda də çox olan xərçəngə qarşı qoruyucu antioksidan olan likopen baxımından  liderdir. Bu güclü antioksidanlar bədəndə yığılan sərbəst radikallarla döyüşərək xərçəng meydana gəlməsinə qarşı qoruyucu təsir göstərirlər.

Qarpız zəngin A, C vitamini betakaroten və likopen ürək xəstəliyi, kolon, məmə xərçəngi, ağciyər, prostat xərçəngi, görmə pozuqluqlarına qarşı qoruyucu təsir göstərir. Osteoartrit, remotoidartrit və astma xəstəliklərinin bəzi semptomlarını yüngülləşdirir.

Qarpız tumu

Qarpız qan təzyiqini da salır. Müzakirə edilən başqa mövzu isə qarpız tumu udmanın appendisit problemlərinə səbəb olub olmayacağıdır. Qarpız tumları çox kiçik ehtimal da olsa apandisitte yol aça bilər. Ancaq bu çox nadir rast gəlinən vəziyyətdir. 

Sizin Reklam Yeriniz