Yol qıraqlarında kəsilib satılan ətlər...
13 Aprel 2012 12:34 (UTC+04:00)
İmran Abdullayev: "Təəssüflər olsun ki, bu sahədə sürətli
irəliləyiş əldə olunmayıb"
Bakı şəhərində havaların soyuması ilə yanaşı, qızması da müxtəlif
problemlər yaradır. Havaların isinməsi daha çox istehlak bazarında
fəsadlar törədir. Söhbət qida məhsullarının, xüsusilə də, ət və ət
məhsullarının satışından gedir. Hər gün işə gələndə yol kənarında
açıq havada kəsilən heyvan başlarını görəndə insanı dəhşət
bürüyür.
Axı yüzlərlə, minlərlə insanın gözü qarşısında heyvan kəsmək,
qanını axıtmaq nə dərəcədə düzgündür? Bütün bunlar təkcə yaşlı
insanların deyil, azyaşlıların da gözü qarşısında baş verir.
Əsas məsələ yol kənarında aparılan kəsim işlərinin gigiyena və
sanitar normalara cavab verməməsidir. Açıq şəraitdə, vitrindən
asılan ətlər havaların qızması səbəbindən daha tez infeksiyaya
yoluxurlar. Milçək, ağcaqanad, toz ətlərin üzərinə hopur. Çirkab
ətlərin kütləvi satılması yüzlərlə, minlərlə istehlakçının həyatını
təhlükə altına qoyur.
Hazırda paytaxtın demək olar ki, bütün rayonlarında, qəsəbələrində
sanitar-gigiyenik normalara cavab verməyən sallaqxanalar var ki,
orada hər gün heyvan kəsilib, əti satılır. Kəsilən heyvanın nə
dərəcədə sağlam olması bir yana, kəsilmiş heyvanın əti saatlarla
isti havada saxlanılır. Bəzi sallaqxanalarda ümumiyyətlə soyuducu
yoxdur.
Azad İstehlakçılar Birliyinin sədri Eyyub Hüseynovun sözlərinə
bütün dünyada ət və ət məhsullarının satışı xüsusi nəzarət altında
həyata keçirilir: "Heç bir Avropa ölkəsində insanların gözü
qarşısında heyvan kəsilmir. İctimai yerlərdə heyvan başı kəsmək
ədəbsizlik kimi qəbul olunur. Bir neçə il bundan öncə Türkiyədə yol
kənarında heyvan kəsiminə qadağa qoyuldu. Xüsusi sallaqxanalar var
ki, heyvan orada kəsilir, dərisi soyulur, əti hissələrə bölünüb
mağazalara paylanılır. Azərbaycanda neçə illərdir ki, bəyan edilir
ki, heyvanların kəsilməsi üçün hər rayonda xüsusi sallaqxanalar
yaradılacaq, heyanlar orada kəsilib mağazalara paylanacaq. Amma
ortada real iş yoxdur. Ümumiyyətlə, bizdə bu sahəyə hansı qurumun
nəzarət etməli olduğu məlum deyil. Baytarlıq Xidməti, Gigiyena və
Epidemiologiya Mərkəzi, rayon icra hakimiyyətləri, bələdiyyələr,
İstehlakçı Hüquqlarının Müdafiəsi Departamenti və s. qurumlar yeri
gəldi-gəlmədi sallaqxanalarla bağlı açıqlamalar verirlər, onların
bağlanılmasını vacib məsələ kimi qaldırırlar. Amma son işin hansı
qurumun görməli olduğu aydın deyil. Ya bununla bağlı xüsusi
komissiya yaradılmalıdır, dövlət qurumlarının fəaliyyəti
koordinasiya edilməli, ya da vəzifə konkret dövlət qurumunun
üzərinə qoyulmalıdır".
E.Hüseynov bildirir ki, isti havalarda yol kənarında kəsilən
heyvanların ətləri bir saatdan sonra qurd, bakteriya yığını olur:
"Milçək ətə qurd salır. Milçəyin ifraz etdiyi peyin və ayağındakı
mikroblar ət üzərində sürətlə artır, genişlənir və canlı
zərərverici bakteriyaya çevrilir. Ona görə də bəzi yerlərdə əti
tənziflə örtürlər ki, üzərinə milçək qonmasın".
E.Hüseynov qəzetimiz vasitəsilə bir daha dövlət qurumlarını natəmiz
yerlərdə salınan sallaqxanaları ləğv etməyə və ət kəsimini nəzarətə
götürməyə çağırdı.
Respublika Gigiyena və Epidemiologiya Mərkəzinin şöbə müdiri İmran
Abdullayev bizimlə söbətində qeyd etdi ki, təmsil etdiyi qurum
mütəmadi şəkildə məsələ ilə bağlı monitorinqlər aparır: "Bilirsiniz
ki, qanunsuz sallaqxanaların ləğv olunması və heyvanların
standartlara uyğun, təmiz yerlərdə kəsilməsilə bağlı tərəfimizdən
bir neçə il öncə Sanitar, Gigiyena və Epidemiologiya Mərkəzinin
rayon icra hakimiyyətlərinə müraciət edərək qanunsuz fəaliyyət
göstərən sallaqxanaların ləğv edilməsi və standartlara uyğun kəsim
məntəqələrinin tikilməsi üçün yer ayrılması məqsədilə dəfələrlə
müraciət edib. Təəssüflər olsun ki, bu sahədə sürətli irəliləyiş
əldə olunmayıb. Ümidvarıq ki, bu il qanunsuz sallaqxanaların
fəaliyyətinə son qoyulacaq və yüksək səviyyəli özəl kəsim
məntəqələri inşa olunacaq".
R.XƏLİLOV