Movqe.az Türkiyə mətbuatına istinadən
xəbər verir ki, pəhriz və qidalanma mütəxəssisi Serab Güzel isti
havanın maye tələbatını artıracağı üçün iftar zamanı yeyilən
yeməklərə diqqət yetirilməli olduğunu tövsiyyə edir. Onun fikrincə,
ayran, doğramac, süd, kefir, təzə meyvə-tərəvəz, bitki çayları maye
ehtiyacını qarşılayır.
Sağlam iftar necə olmalıdır?
1-2 stəkan su, zeytun, xurma, pomidor, xiyar göyərti ilə orucu
açmaq və 15-20 dəqiqə gözləyib sonra yeməyə başlamaq, həm mədəni
rahatlaşdırır, həm də sinir sisteminə mənfi təsir göstərmir. Bütün
gün aclıqdan sonra qan şəkəri aşağı düşür, yemək yeyiləndə isə
sürətlə yüksəlir. Bu da iftar sonrası ağırlıq çökməsi və yuxu
halının pisləşməsinə səbəb olur. İftar zamanı süfrələrdə hər növ
yemək ola bilər, amma bunu az-az qəbul etmək məsləhətdir. Zülal
ehtiyac edən yeməklər (ət, toyuq, balıq), çörək növü karbonatlı
yeməklər (plov, bulqur, kartof, şorba və s), salat-tərəvəz əhatə
edən yaşıllıq və qatığın qəbulu bədənin qüvvətli və sağlam qalması
üçün şərtdir. Xəmir yeməkləri, qızartmalar, sousların qəbuluna
diqqət yetirilməlidir. Ağır yeməklər həzmi çətinləşdirir və qaz,
reflyuks, qastrit, mədədə yanma və s. narahatlıqlara yol açır.
Toxluq üçün lavaş deyil, buğda çörəyi
yeyilməlidir
Aclığa dayanma gücünü artırmaq və qan şəkərinin balansını qorumaq üçün sübhdən buğda unundan çörək yemək lazımdır. Buğda, çovdar, kəpəkli çörək lavaşa görə insanı daha tox tutar. Sübhdən lavaş əvəzinə, buğda çörəyi yeməyə çalışın. Eyni zamanda yumurta, yanında qatıq, yulaf toxluğu uzun zaman qoruyur.