Müqəddəs Ramazan günlərində əksər müsəlman ölkələrində xurma ən çox istehlak olunan meyvədir. Çünki orucu bir xurma və su ilə açmaq artıq yazılmamış qanun şəklini alıb. Qeyri-müsəlman ölkələrində, məsələn, qədim Romada da xurma müqəddəs meyvə sayılırdı. Heç təsadüfi deyil ki, latın dilindən tərcümədə xurma "Allahların meyvəsi" mənasını verir. Xurmanın "bioqrafiyası" bir az qarışıqdır. Bizim mağazalarda quru halda, xüsusi kağız qutularda satılan xurmanın vətəni Səudiyyə Ərəbistanı sayılsa da, bu meyvənin daha irihəcmli, qırmızıya çalan növünün ilk dəfə Yaponiyada yetişdirildiyi bildirilir. Bəzi məlumatlarda isə xurmanın Çindən digər Şərqi Asiya ölkələrinə yayıldığı qeyd olunur. Xurmanın bizim "korolyok" adlandırdığımız növünün vətəni isə Qafqaz ölkələri hesab olunur. Yeri gəlmişkən, "korolyok"a bir çox ölkələrdə "şokoladlı xurma" da deyilir. Çünki rənginə görə, südlü şokaladı xatırladır. Əslində, hər iki növ eyni ağacda yetişir. Əgər ağacda tozlanma yaxşı gedirsə, bu zaman meyvə "korolyok", əksinə olanda isə xurma formasında olur. Amma bu meyvənin hər iki növü yüksək müalicəvi əhəmiyyətə malikdir. Məsələn, "Korolyok"un tərkibində yodun çoxluğu ondan istifadənin qalxanabənzər vəzinin xəstəliklərində, əsasən də zob xəstəliyində yaxşı effekt verməsinə səbəb olur. Hətta zobun təzə əmələ gəldiyi vaxtlarda gündəlik çoxlu miqdarda "korolyok" yeməklə əməliyyatsız-filansız ondan canınızı qurtara bilərsiniz. Xurma əla vitamin mənbəyidir. Onun tərkibi S, B1, B2, PP, A vitaminləri ilə zəngindir. Bu meyvənin kolorisi də çox yüksəkdir. Təsadüfən deməyiblər ki, insan gündə bir xurma yeməklə yaşaya bilər. 100 qram xurmada 60 kilokalori enerji var. Xalq təbabətində müxtəlif mədə-bağırsaq xəstəliklərində xurmadan istifadə tövsiyə olunur. Mədə pozulmalarında isə xurma dietik qida sayılır. Bu onun tərkibindəki pektin maddəsi ilə izah olunur. Xurmada antioksidant xarakterli maddələr də çoxdur. Bu meyvənin tərkibindəki beta-keratin çox güclü antioksidant sayılır. Hətta bu meyvədə həmin maddənin miqdarı pomidor, şirin bibər və balqabaqda olduğundan da çoxdur. Bundan başqa, xurmada zülal, karbohidrat, dəmir, natrium, kalium, maqnium və kalsiumun miqdarı da kifayət qədərdir. Soyuqdəymə və öskürək zamanı bir ədəd dəymiş xurmanın şirəsi ilə 4 xörək qaşığı ilıq suyu qarışdırıb, boğazı yaxalamaq yaxşı təsir göstərir. Xurma həmçinin, əsəbləri sakitləşdirir, insanın iş qabiliyyətini yüksəldir. Xurmadan kosmetik məqsədlə də yararlanmaq mümkündür. Onun lətini yumurta sarısı ilə qarışdırıb, üzə çəkmək olar. Bu maska daha çox məsaməli və sızanaqlı üz dərisi üçün xeyirlidir. İsrail alimlərinin fikrincə, ateroskleroz və ürək-damar xəstəliklərində xurmanın xeyri almadan da çoxdur. Xurmanın tərkibindəki qlükoza və fruktoza ürək damarlarını qidalandırsa da, qanda şəkərin miqdarını çox yüksəltmir. Ümumiyyətlə, bu meyvənin kardioloji xüsusiyyətləri çoxdur. Hətta keçmiş SSRİ-nin bir sıra sanatoriya və kurortlarında, xüsusilə də Sxaltuboda həkimlər ürək-damar patologiyası olan xəstələrə gün ərzində 2-3 xurma yeməyi məsləhət görürdülər. Çox vaxt ürək xəstələrinin qəbul etdiyi dərmanlar onlarda böyrəklərin süzmə qabiliyyətini aşağı salır. Bəzən bu zaman alışqanlıq effekti nəticəsində kimyəvi sidikqovucular da işə yaramır. Belə insanların köməyinə təbii sidikqovucu olan xurma çata bilər. Amma bu zaman gün ərzində 3-4 dəfə 1 xurmanı 100 millilitr südlə qəbul etmək lazımdır. Bu müddətdə digər ərzaqların qəbulunu nisbətən azaltmaq da vacibdir. Üumiyyətlə, çalışın, xurma yeyəndən dərhal sonra 70-100 millilitr süd içəsiniz. Buna görə böyrəkləriniz sizə "sağol" "deyəcək".