Dieta saxlayanlara, ürəyində problemi olanlara, hətta şəkər xəstəliyindən əziyət çəkənlərə belə həkimin ilk tövsiyəsi qəbul etdiyi kərə yağını, bitki yağı ilə əvəzləmək barədə olur. Tibbi araşdırmalara görə, daim qarğıdalı yağı qəbul edənlərdə ürək-damar xəstəliklərinə çox az rast gəlinir. Hətta "damar kirəcləşməsi" xəstəliyində qarğıdalı yağından istifadə etmək məsləhət görülür. Zeytun yağı isə orqanizm üçün ən xeyirli bitki yağı sayılır. Elə bu səbəbdən də bitki yağları arasında ən çox istifadə edilənidir. Gündəlik qida rasionunda da, bitki yağı üçün norma ayrılıb. Qaydaya görə, insan gündə orta hesabla 20 qram bitki yağı qəbul etməlidir. Amma çoxumuz bilmirik ki, bəh-bəhlə işlətdiyimiz bitki yağları sağlamlığımızın düşmənidir. Bitki yağlarının əksəriyyəti genetik modifikasiya olunmuş bitkilərdən hazırlandığından Avropa ölkələri belə məhsulların öz ərazilərində satılmasına qadağa qoyub. Bizdə isə rəngbərəng etiketlərlə bəzədilmiş plastik qablarda satılan, bu yağları alıcılar həvəslə alır. Bitki yağlarının tərkibi barədə istehlakçıların marifsizliyindən istifadə edən mağaza sahibləri, bəzən D vitamini ilə həddən artıq zənginləşdirilmiş, quşlar və kənd təsərrüfatı heyvanları üçün nəzərdə tutulan bitki yağlarını da satışa çıxarırlar. Üzərindəki əcnəbi dildə yazılanları oxuya bilməyən alıcılar isə bu yağdan alıb, yeməklərin hazırlanmasında istifadə edirlər. Bundan başqa bizim dükanlarda xeyli sayda saxta yağlara da rast gəlmək olar. Azad İstehlakçılar Birliyinin (AİB) sədri Eyyub Hüseynovdan bitki yağları ilə bağlı təhlükəli faktların olduğunu söyləyib. E. Hüseynovun dediyinə görə, Azərbaycanda bir neçə ildir ki, 50 yaxın çeşiddə bitki yağları satılır. Amma onların mütləq əksəriyyəti bitkilərdən yox, müxtəlif heyvanların iç piyindən hazırlanır:"Belə bitki yağları adətən əridilmiş yağ halına gətirilir. Bitki yağını əridilmiş yağa bənzətmək üçün onun tərkibinə xüsusi kimyəvi maddələr qatılır. Bu yolla da bitki yağı ərinmiş kərə yağını imitasiya edir. Belə bitki yağlarının ağzını açanda ərinmiş kərə yağının qoxusu gəlir. Üzərində sarı dənəciklər olur. Bu yağlar dəmir qablarda qablaşdırılır. Bəzən onların tərkibinə müxtəlif qatqılar əlavə olunmaqla kərə yağı adı altında satılır. Əslində onların tərkibi müxtəlif heyvanların iç piyindən ibarət olur. Hətta bizə məlumdur ki, bitki yağının tərkibinə balinanın yağı əlavə olunub. Bundan başqa bazarda duru halda da, bitki yağları satılır. Duru bitki yağlarının problemi isə ondadır ki, onlar genetik modifikasiya olunmuş bitkilərdən hazırlanır". AİB sədrinin sözlərinə görə, qonşu Rusiyada bitki yağının genetik modifikasiyaya uğramış bitkidən alındığı mütləq mal nişanında göstərilir. Çünki soyaların 95 faizi genetik modifikasiya olunduğu təsdiqlənib: "Azərbaycana idxal olunan bitki yağlarının da əksəriyyətinin soya tərkibli olduğu məlumdur. Xüsusən də qarğıdalı yağının əksəriyyəti genetik modifikasiyaya uğrayan bitkilərdən alınıb. Amma qarğıdlı yağının üzərində onun geni dəyişdirilmiş məhsuldan hazırlandığı qeyd olunmur. Ölkəmizdə isə onun ekspertizası qeyri-mümkün olduğundan bitki yağlarının bazarı araşdırılmır. Halbuki yoxlama aparılsa məlum olar ki, bazarda satılan bitki yağlarının xeyli hissəsi genetik modifikasiya olunmuş bitgilərdən hazırlanıb. Belə məhsulların da orqanizmə zərərli, yaxud zərərsiz olduğu hələ təsdiqlənməyib. Ona görə də inkişaf etmiş ölkələrdə soya tərkibi bitki yağlarının satışı qadağandır. Ona görə də işbazlar, genetik modifikasiya olunmuş bitgilərdən hazırlanan bitki yağlarını nisbətən zəif ölkələrə ixrac edirlər".