"Azərsun" bu il yaşıl noxud sahələrindən bol məhsul gözlənilir.
1 Mart 2013 09:04 (UTC+04:00)
Yaşıl noxud son vaxtlar dünyada araşdırılaraq faydalılığı daha da
aşkarlanan qida məhsuludur. Bu məhsul tədqiq olunduqca vitamin, lif
və minerallarla da zəngin olduğu meydana çıxır. İnsanları qida
rasionun daxil oln bu məhsul artıq ölkəmizdə də yetişdirilir.
"Azərsun Holdinq" nəzdində fəaliyyət göstərən"Azərsun" kənd
təsərrüfatı məssisəsi tərəfindən yüzlərlə hektar ərazidə yaşıl
noxud becərilərilir. Hər hektardan 6-7 ton məhsul əldə edilir. Əldə
olunan məhsul birbaşa tarladan toplanaraq əkin sahəsi ilə
qonşuluqda yerləşən Biləsuvar Konserv Zavodunda qablaşdırılır və
təzə-tər şəkildə istehlakçılara təklif olunur. Zavoddan verilən
məlumata görə bu il də yüksək məhsuldarlıq gözlənilir.
Qeyd edək ki, insan orqanizminə
faydalı vitaminlərlə zəngin olan yaşıl noxud məhsulunda C, E, B1,
B2, B3 VƏ B6 vitaminləri və Sink mineralları ilə zəngindir.
Tədqiqatçıların aşkarladığı maraqlı faktlardan biri də odur ki, bin
insan gündə 137 qram yaşıl noxud yeyərsə orqanizminin C vitamininə
olan ehtiyacının 32 fazini, K ehtiyacının 44 faizini və Sink
mineralına olan ehtiyacının da11 faizni qarşılayar. Bütün bunlarla
yanaşı yaşıl noxud, insanı diabet, qan xərçəngi, mədə-bağırsaq
xəstəliklərinə yoluxmaqdan qoruyur. Həmçinin qaraciyərin və ürəyin
işləməsini tənzimləyir. Beləliklə tam təbii üsullarla yetişdirilən
yaşıl noxud təbii gübrə ilə becərilir. Mövsümüdə əldə edilən məhsul
Biləsuvar Konserv Zavodunda konservləşdirilir və istehlakçıların
istifadəsinə verilir. "Bizim tarla" markası ilə
istehlakçılara təqdim olunan yaşıl noxud Novruz bayramında da
hazırlanan ləziz təamlarla süfrələri bəzəyəcəkdir.