Düyünün faydaları

25 Yanvar 2014 15:21 (UTC+04:00)

Nişasta baxımından zəngin olan düyü, insanı enerji ilə təmin edən qidalardan biridir. Həmçinin vitaminlər baxımından olduqca qiymətlidir.

Məlumata görə düyüdə B1, B2, C və E vitaminləri, natrium, maqnezium, kalium, kalsium, dəmir və fosfor mineralları var. 

Bütün bunların sayəsində düyü bədən inkişafını dəstəkləyir. Bədənə enerji və qüvvət verir. Düyünün qida dəyəri qabığı alındığında azalar.

Bu səbəbdəndə qida dəyərlərinin qorunması üçün kəpəkli düyü seçilməlidir. 

Faydaları isə aşağıdakılardır:

- zehni fəaliyyətə kömək edir;

- doyurucudur;

- yüksək təzyiqi salır;

- həzmi asanlaşdırır; 

- bədəndə olan suyu çəkərək toksiki maddələri uzaqlaşdırmağa kömək edir;

- dəri sağlamlığına faydalıdır;

- böyrəklərə faydalıdır;

- qandakı xolesterol nisbətini azaldaraq ürək-damar xəstəliklərinə yaxşı təsir göstərir;

- ishalı önləyir.

Düyünü süd ilə bişirdikdə cinsi gücü artırmağa kömək edir. Bundan əlavə qaynadılmış düyü suyu üz dərisinə ağlıq və canlılıq verir.

Düyü unundan yaraları qurutmaq üçün də istifadə edirlər.