Movqe.az meyvə, tərəvəz və bitgilərin orqanizm üçün xeyiri barədə məlumatlar təqdim edir. Bu dəfə haqqında danışacağımız mətbəximizdə geniş istifadə olunan, plovun əsas ədviyatı sayılan zəfərandan söhbət açacaq. Ədviyyatların şahı sayılan zəfəranın hələ bizim eradan bir neçə min il əvvəl qədim Assuriya, Misir və Hindistanda yetişdirildiyi barədə tarixi məlumatlar var. "Bibliya"da da bu bitkinin adına rast gəlmək mümkündür. İndi də zəfərən bütün dünyada ən qiymətli bitki sayılır. Hətta indi Avropada hər hansı bir məhsulun çox qiymətli olduğuna diqqət çəkmək üçün "Zəfəran kimi bahadır" məsəli işlədilir. Orta əsrlərdə isə Avropa ölkələrində bu ədviyyatın saxtasını satan baqallara ölüm hökmü kəsilirmiş. İndi dünya bazarında ən ucuz İran zəfəranının 1 kiloqramı 460-470 dollara satılır. Yunan zəfəranı isə daha bahadır-770-790 dollar. Dünya bazarında hazırda ən bahalı zəfəran İspaniyaya məxsusdur. Bu ölkədə yetişdirilən zəfəranın kiloqramı 900-950 dollara satışa çıxarılır. Hazırda zəfəran Əfqanıstan, Yunanıstan, İran, Pakistan, Hindistan, Çin, Yaponiya, ABŞ, Meksika, Azərbaycan və Dağıstanda yetişdirilir. Azərbaycanda bu bitki əsasən, Abşeron yarımadasında, xüsusilə də Bakının Bilgəh kəndində becərilir. Rusiyada zəfərandan qaraciyər, mədə xəstəliklərində geniş istifadə olunur. Zəfərən antispazmatik xüsusiyyətlərə də malikdir. Ənənəvi hind təbabəti iddia edir ki, zəfəran bütün daxili orqanlara effektiv təsir göstərmək gücünə malikdir. O, xüsusilə qana daxil olub, onun komponentlərini təzələyir. Ona görə də Hindistanda zəfərandan sonsuzluq, anemiya, impotensiya, qadınların klimaks dövrü müalicəsində geniş istifadə olunur. Bu ölkədə, həmçinin, nevralgiya, radikulit, öskürək, müxtəlif isterik tutmalar zamanı da xəstələrə zəfəran tövsiyə edilir. Ərəb təbabətinə görəsə zəfəran bədənin ümumi tonusunu qaldırır, ürək fəaliyyətini yaxşılaşdırır. Sən demə, məşhur məsəldəki kimi ilanın yarpızdan yox, elə məhz zəfərandan zəhləsi gedirmiş. Ərəblər deyirlər ki, zəfəran olan evə, həyətə gürzə heç vaxt yaxın düşmür. Zəfəran üzün rəngini yaxşılaşdırır. Onu dərmanla birgə qəbul etdikdə isə dərmanın bədənin ən uc nöqtələrinə qədər gedib çatmasına səbəb olur. Zəfərandan hazırlanan dəmləmə ürəkbulanmasının qarşısını alır, hərarəti aşağı salır. Onu ərinmiş yağla qarışdırıb buruna qoyanda isə başdakı kəskin ağrıları azaldır. Deyilənlərə görə, məşhur təbib İbn-Sina bir dəfə doğuş zamanı çətinlik çəkən qadına zəfəran verib. Uzun müddət yükündən azad ola bilməyən qadın dərhal uşağı dünyaya gətirib. Ona görə də hamilə qadınlara zəfərandan istifadə məsləhət görülmür. Hətta hamilə qadınların bu ədviyyata meyilliliyi uşağı itirmələri ilə nəticələnə bilər. Bu bitkinin adına Hippokrat və Dioskoridin traktatlarında da rast gəlinir. Qədimdə toyuq korluğu olan xəstələri də zəfəranla müalicə ediblər. Zəfərandan uzun müddət böyük dozada istifadə isə məqsədəuyğun deyil. Çünki bu zaman həmin bitkidən asılılıq yarana bilər. Hətta zəfəranın tərkibində az miqdarda narkotik maddə olan opium da var. Ona görə də ağır depressiyalar vaxtı ruh yüksəkliyi yaratmaq üçün xəstələrə zəfəran verilir.