Səhər yeməyinizdəki gizli təhlükə
17 Dekabr 2012 17:35 (UTC+04:00)
Movqe.Az bildirir ki, İtaliyadakı bir
araşdırma səhər yeməyində yeyilən qarğıdalı lopasının piylənməyə
yol açdığını aşkar edib. Ölkəmizdədə çox yeyilən və xüsusilə
arıqlamaq istəyənlərlə uşaqların yediyi qarğıdalı lopaları piylənmə
və ürək xəstəliklərinə səbə ola bilər. Qarğıdalıdan və içinə
qatılan digər şokoladlı məhsullardan hazırlanan bu hazır yeməklər
südlə yeyilir. İtalyan dietoloq, bəzi aşağı kalorili qarğıdalı
lopalarının oldmasının yalan olduğunu bildirib. Hətta nizamlı
olaraq istehlak edilən qarğıdalı lopalarının kilonu artırdığını
vyrğulyıb. Floransa Universitetində yaşları 5-10 arasında olan
uşaqlar üzərində araşdırma aparılıb. 1 ildən uzun bir müddət
nizamlı olaraq qarğıdalı yeyən uşaqlarda həddindən artıq çəki
müşahidə edilib. Araşdırmanın rəhbəri Luici Barbaliani, bitki
mənşəli yağda qızardılan və şəkər siropu əlavə olunan qarğıdalı
lopalarının bəzi qatqı maddələri də ehtiva etdiyini və piylənməyə
gətirib çıxardığını bildirib. Bundan əlavə, bəzilərinin tərkibində
duzun yüksək olmasının ürək xəstəliyinə yol açdığı söylənilib.