Təndir çörəkləri də paketlənəcək?!
20 Dekabr 2012 16:25 (UTC+04:00)
Azərbaycanın bir çox bolgəsində təndir çörəyi bişirmək qədim
adət-ənənələr siyahısında özünəməxsus yer tutur. Müasir dövrümüzdə
çörəkbişirmə sahəsində yeni texnologiyalardan istifadə edilməsi
nəticəsində zavod çörəyinin istehsalının artmasına baxmayaraq,
təndir çörəyinə olan tələbat heç də az deyil. Bu fonda isə
xatılatmaq yerinə düşərdi ki, yaxın tezlikdə çörəyin
paketlənməsinə başlanacaq. Belə olan halda təndir çörəklərinin
aqibətinin necə olacağı xüsusi maraq doğurur.
Standartlaşdırma, Meteorologiya və Patent üzrə Dövlət Komitəsinin
mətbuat xidmətinin rəhbəri Fazil Talıblı məsələ ilə bağlı Mövqe. Az
saytına açıqlamasında aşağıdakıları bildirib: "Azərbaycan
Standartları İnstitutunun nəzdində taxil və un məmulatlarinin
standartlaşdirilmasi üzrə Texniki Komitə yaradılıb. Texniki
Komitənin tərkibində Standartlaşdırma Meteorologiya və Patent
üzrə Dövlət Komitəsi, komitə nəzdində fəaliyyət göstərən
Azərbaycan Standartları İnstitutunun mütəxəssisləri, həmçinin Kənd
Təsərrüfatı, Səhiyyə nazirliklərinin mütəxəssisləri təmsil olunur.
Həmin Texniki Komitənin vəzifələrinə taxıl və un məmulatları ilə
bağlı mövcud normativ sənədlərə baxılması, normativ sənədlərdə
çatışmazlıqların aradan qaldırılması ilə bağlı təkliflərin
verilməsi, tələb olunan, lazım olan, mühüm əhəmiyyət daşıyan
standartların, layihələrinin hazırlanması ilə bağlı təşəbbüslərlə
çıxış etməsi, həmçinin layihələrin hazırlanmasını təşkil etmək,
layihələr üzərində iş aparmaq və təkliflərlə çıxış etmək daxildir.
Hal-hazırda həmin Texniki Komitənin ilk işi Azərbaycanda çörək və
çörək məhsulları ilə bağlı yeni milli standart layihəsinin
üzərindəki işdir, yəni onu hazırlamaqdan ibarətdir. İlkin layihə
var. Yaxın günlərdə həmin layihə texniki komitə tərəfindən
Standartlaşdırma Meteorologiya və Patent üzrə Dövlət Komitəsinə
təqdim ediləcək. Komitənin ekspertləri, mütəxəssisləri ekspertiza
apardıqdan sonra komitə rəhbərliyinə həmin layihə təqdim ediləcək.
Komitə sədri cənab Ramiz Həsənovun əmri ilə çörək standartı qəbul
edildikdən sonra tətbiq ediləcək.
İlkin mərhələdə isə təndir çörəyinin paketləşdirilməsi nəzərdə
tutulmur. Mövcud standart ictimaiyyət arasında zavod çörəyi adı ilə
tanınan çörək məhsullarına tətbiq ediləcək. Təndir çörəyi kürə
çörəkləridir, lavaşlardır, bunlarla bağlı milli standartlarımız
var. O standartlarda paketlənmə tələb olunmur. Çünki o çörəklərə
olan tələbatın bir istiqaməti də məhz həmin çörəklərin isti,
təzə alınması, istehlakı ilə bağlıdır. Buna görə də biz bu barədə
növbəti mərhələlərdə düşünə bilərik. Hal-hazırdakı standart zavod
çörəklərinə tətbiq edilən dövlətlərarası standartın, QOST
standartının təkmilləşdirilməsi və milli standart halında qəbulu və
tətbiqini əhatə edir ".
Azad İstehlakçılar Birliyinin sədri Eyyub
Hüseynov Mövqe. Az-a açıqlamasında ilkin olaraq qeyd edib: "Çörəyin
paketlənməsi qiymətə çox cüzi şəkildə təsir edə bilər.
Ekoloji təmiz, çirklənməmiş çörək almağı önə çəksək, qiymət
artımındakı cüzi fərq nəzərə alına bilər və bu normal haldır.
Dövlətin hazırladığı yeni standartlarda 50-100 qramlıq
çörəklərin də hazırlanması nəzərdə tutulub. Azərbaycan vətəndaşları
çörəyə böyük israfçılıq edirlər. Düşünürəm ki, belə halların
qarşısını almaq üçün bu standart çox zəruridir. Digər bir məsələ də
var. İsti çörəyin istehlakı ilə bağlı biz iş aparmalıyıq. Çörək
istehsalçıları isti çörəyin paketlənməsinin problem olduğunu qeyd
edirlər.
Təndir çörəyinin də paketlənməsi vacibdir. Təndir çörəyi də
paketlənə bilər və bu, çox normaldır".