Gələn həftədən dönərxanalarda yoxlamalara başlanılacaq
11 Yanvar 2013 15:30 (UTC+04:00)
Gələn həftədən etibarən dönərxanalarda
yoxlamalara başlanılacaq. Bu məlumatı Movqe.az-a Standartlaşdırma,
Metrologiya və Patent üzrə Dövlət Komitəsinin mətbuat xidmətinin
rəhbəri Fazil Talıblı verib. Onun sözlərinə görə, ötən il də təsdiq
edilmiş "Dönər-kabab. Ümumi texniki
şərtlər" dövlət standartının tələblərinə riayət edilib-edilmədiyi
ilə bağlı yoxlamalar aparılıb: "Bu ilin ilk yoxlaması isə gələn
həftədən aparılacaq. Standartın tələbinə məhəl qoymadan dönər
istehsal edən və satan dönərxanalara qanunvericiliyə müvafiq
sanksiyalar tətbiq ediləcək".
Xatırladaq ki, Standartlaşdırma, Metrologiya və Patent üzrə Dövlət
Komitəsinin 10 oktyabr 2012-ci il tarixli 106 nömrəli əmri ilə AZS
744-2012 "Dönər-kabab. Ümumi texniki şərtlər" dövlət standartı
təsdiq edilib. Standartın tətbiq vaxtı 15 oktyabr 2012-ci il
tarixindən müəyyən edilib. Amma hələdə əksər dönərxanalarda dönər
istehsalı və satışı bu standartın tələbinə uyğunlaşdırılmayıb. Bu
standartın tələblərinə uyğun olaraq dönər ictimai iaşə müəssisələri
üçün sanitariya norma və qaydalara riayət etməklə, müəyyən edilmiş
qaydada təsdiq olunmuş texnoloji
təlimat və resepturalar üzrə hazırlanmalıdır. Standarta
əsasən dönərdə xörək duzunun kütlə payı 2%-dən çox olmamalıdır. Bir
porsiyada ətin kütlə payı reseptura üzrə müəyyənləşməli, qarnir ilə
olduqda resepturada qeyd edilmiş çəkinin 50%-ni təşkil etməlidir
(misal üçün, resepturada 200 qram qeyd olunubsa, ətin kütlə payı
100 qramdan az olmamalıdır). Standarta əsasən dönərin hazırlanması
üçün istifadə edilən tez xarab olan ərzaq məhsulları qüvvədə olan
sanitar norma və qaydalara riayət etməklə soyuducularda
saxlanılmalıdır. Dönər istehlakçıya Azərbaycan Respublikası Səhiyyə
Nazirliyi tərəfindən istifadəsinə icazə verilən polimer
materiallardan hazırlanan paketlərə və ya qablara qoyularaq
satılmalıdır. Satış zamanı məhsulun temperaturu 65 dərəcə C-dən
aşağı olmamalıdır. Dönərin hazırlandığı andan istehlak müddəti ən
çoxu 1 saatdır. Standartda həmçinin dönərin hazırlanması üçün
xidmət göstərən personala olan tələblər də qeyd edilib. Belə ki,
personal QOST 30524 tələblərinə cavab verməlidir və qüvvədə olan
sanitar norma və qaydalara riayət etməlidir. Cox təəssüf ki, hələki dönərxanalarda bu standarın
tələbi yerinə yetirilmir.