Əlaqə Arxiv
news Image
2015.09.01
10:20
| A A A
Böyürtkənin faydaları

Qaraya çalan meyvəsi olan tanıdığımız böyürtkən, göbələk və mikroblara qarşı güclü təsiri olduğu kimi damarları da gücləndirir.

Movqe.az xəbər verir ki, böyürtkənin dodaq uçuklaması, (göbələk əleyhinə) damar büzücü, antibakterial, (bakteriya əleyhinə) antiseptik (mikrob əleyhinə) və canlandırıcı olaraq müzakirə edilməz bir təsiri vardır.

Böyürtkən eyni zamanda, kapilyar damarları gücləndirir, yarpaqları çox şiddətli olmayan ishal hadisələrində rahatlıqla istifadə edilə bilir.Bu cür yüngül ishal hadisələrində, bir şorba qaşığı quru böyürtkən yarpağını, bir su stəkanı qaynamış suyun içinə dərhal atıb on dəqiqə qədər dəmləyin. Gündə üç fincan bu çaydan içərək vəziyyəti nəzarət altına ala bilərsiniz.

Böyürtkən yarpaqları ağız xorası, boğaz ağrısı, ağız və diş əti infeksiyasıyalarında qarqara olaraq istifadə edilir.

Ağır yaxşılaşma göstərən dəri xoralarının müalicəsi və yara sarğısı üçün də böyürtkən yarpağı təsirli bir müalicə vasitəsidir.

Bəlğəm qovucu xüsusiyyəti də olan böyürtkən, hər içildiyində təzə olaraq hazırlanan çayı soyuqdəymə, qrip və öskürək müalicəsi üçün istifadə edilir.

Edilən araşdırmalarda böyürtkən qismən insulin ifraz etdiyi xüsusiyyətinə görə həm normal, həm də diabetik insanların qanındakı şəkər səviyyəsini azaltdığı ortaya çıxdı.

Ən ideal şəkildə günəşli yerlərdə və nəmli torpaqda yetişib yayılan böyürtkənin həm yarpağı, həm də meyvələri C vitamini baxımından olduqca zəngindir.

Yarpaqları ayrıca tanin, flavonoit, orqanik turşular, flavonoit qlükozit, limon və izostrik turşu kimi orqanik turşuları da bolca saxlayar.

Boğaz ağrısında, böyürtkən yarpağını bu şəkildə istifadə edə bilərsiniz: Üç şorba qaşığı qurudulmuş yarpağı bir su stəkanı suyun içinə qoyun və qaynadın. Təxminən beş dəqiqə kaynattıktan sonra ocaqdan alın və dəmlənməsi üçün on beş dəqiqə qədər gözləyin. Ardından tel süzgəclə süzüb qarqara edin. Bu qarqara gündə üç dəfə edə bilərsiniz.

Böyürtkənin təzə yarpaqları yazda hələ çiçək açmadan toplanır. Yarpaqlar çay ya da məlhəm hazırlamaq üçün qurudulur və əzilir. Göstərilən narahatlıqlar üçün müalicə edici çay bir yarım şorba qaşığı quru yarpaq, bir su stəkanı qaynadılmış suyun içində on dəqiqə qədər dəmlənir. Sonra süzülərək gündə üç dəfə yemək arasında içilir.

Boğaz ağrısı və ağız infeksiyalarının yaxşılaşmasına köməkçi olmaq üçünsə on qram qədər quru yarpaq bir su stəkanı suyun içinə qoyular və qaynadılar. Təxminən olaraq, on beş dəqiqə dəmlənməsi gözlənilər. Süzüldükten sonra ağız və boğaz qarqarası olaraq gündə iki dəfə istifadə olunur.

Böyürtkən yarpaqları, dəri xoraları və yaraların müalicəsində kompres şəklində tətbiq olunur. Çay istehsalında olduğu kimi, iki şorba qaşığı qədər böyürtkən yarpağı bir su stəkanı qaynadılmış suyun içinə atılıb on beş dəqiqə dəmlənir. Daha sonra təmiz bir tənzif və ya təmiz bez bu çayın içinə batırılaraq problemli bölgəyə gündə iki dəfə tətbiq edilir. Hamilə və əmizdirən qadınlar böyürtkən yarpaqlarını istifadə etməməlidir.




Sizin Reklam Yeriniz