Çiyələk və qaragilə infarkt riskini azaldır
Movqe.Az bildirir ki, "Journal of the
American Heart Association" da nəşr olunan xəbərə görə,
ABŞ-da alimlər müəyyən ediblər ki, həftədə çiyələk və qaragilənin
ən az 3 porsiyasını yemək qadınlarda infarkt riskini üç dəfə
azaldır. Bu giləmeyvələr üzüm və quş üzümündə rast gəlinən təbii
flavonoidlə zəngindir. Alimlər qeyd ediblər ki, təbii flavonoidlər
ürək-damar sisteminə xeyirdir, arteriyaların genişlənməsinə və
xolesterin lövhələrinin yaranmasına qarşı kömək edir. Harvard Tibb
Məktəbinin dosenti, Ürək-damar Epidemiologiya Proqramının müdiri
Erik Rimm bildirib ki, "Qaragiləni və çiyələyi həftədə qadının
gündəlik rasionuna daxil etmək asandır. Və bu sadə qida dəyişikliyi
profilaktika üçün böyük əhəmiyyət daşıya bilər."
Tədqiqatçılar, 25-42 yaş arası qadınlar üzərində uzun bir araşdırma
aparıblar. Qadınlar 18 il ərzində hər dörd ildə öz
qidalanmaları haqqında suallara cavab veriblər. Tədqiqat zamanı 405
infarkt qeyd edilib. Çox qaragilə və çiyələk yeyən qadınlarda isə
ürək tutması riski 32% daha az olub. Bu nisbət daha çox meyvə və
tərəvəz yeyən qadınlarda da özünü göstərib.